Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ένας άνθρωπος, μια εποχή.








Μερικοί από μας που αγαπήσαμε το μπάσκετ στο γηπεδάκι της ΧΑΝΘ και αργότερα στο Παλαι ντε σπορ, στα οποία θαυμάσαμε ήρωες παίκτες( "Δεν μπορείς Μπαρλά"), που σακάτευαν τα πόδια τους στα σκληρά δάπεδα, τότε που το μπάσκετ δεν είχε συστήματα, αλλά ατομικές εμπνεύσεις και που πολλές φορές εύστοχα σχόλια της κερκίδας προκαλούσαν γέλιο ("Ρε Συμιρδάνη από λιγκουαφόν έμαθες μπάσκετ");-, ο ερχομός του Γκάλη ήταν μια πολυτέλεια που την περιμέναμε από καιρό-δεν ήμουν πια στην θεσσαλονίκη από την τηλεόραση τον χάρηκα πιο πολύ-. Ενώ στην προηγούμενη κατάσταση, στις κερκίδες ήμασταν γνωστοί και φίλοι, με τον Γκάλη ήλθαν στο γήπεδο και οι "ποδοσφαιρόφιλοι", με τον φανατισμό τους και την ιδιαίτερη γλώσσα τους. Αρχισαν οι διαχωρισμοί στην κερκίδα , που συνδυάστηκε  με τους "διαχωρισμούς"ακόμη και στο σπίτι. Έβαλε και τις γυναίκες στην φανατική πλευρά του αθλητισμού και πλούτισε το ρεπερτόριο της κρεβατομουρμούρας.

 Ο Νίκος Γκάλης άλλαξε , σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική ζωή της Ελλάδας, για μεγάλο διάστημα. Ο ψυχρός αυτός επαγγελματίας, που πολλές φορές εκνεύριζε με την έλλειψη συναισθήματος στις ενέργειες του, απελευθέρωσε τεράστια πάθη στην ελληνική κοινωνία, όχι μόνο σ αυτήν που παρακολουθούσε αθλητικές συναντήσεις, αλλά γενικότερα. Οι έρημες Πέμπτες ήταν μια μία τέτοια παρενέργεια. Νέκρωνε ο τόπος στα ντέρμπυ Αρη-Παοκ και στα διεθνή παιχνίδια του Αρη. Το μεγάλο κατόρθωμα του 1987 θα μείνει στην μνήμη όλων. Η επίκληση των αριθμών του πληθυσμού των 2 χωρών (της Ελλάδας και της ΕΣΣΔ) από τον εκφωνητή Συρίγο, μας έκανε να τρέχουμε σε βιβλία γεωγραφίας για επιβεβαίωση τους.

Η συμβολή του Νίκου Γκάλη σ αυτήν την επιτυχία σημαντική, αν όχι καθοριστική. Ο απόηχος της παρουσίας αυτού του ανθρώπου στον αθλητισμό φτάνει μέχρι και σήμερα, παρ όλο που-όπως σε όλες μας τις εκδηλώσεις-έχουμε χάσει το μέτρο και την ανοχή στο διαφορετικό. Στην μικρή μας χώρα , που νοιώθουμε ο ένας την ζεστασιά ή την ψυχρότητα του άλλου, του έντονου πάθους, αλλά και της δυνατότητας κατανόησης του καλού και σημαντικού, ο Ν. Γκάλης προσέφερε πολλά. Ευλογημένη η ώρα που ήλθε στην Ελλάδα.

Σ.Σαρακενίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου