Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ας αλλάξουμε σελίδα







Πόσο μεγάλη σημασία έχει η σωστή λειτουργία ενός Δήμου;

Κάποτε ρώτησαν έναν από τους πολλούς που προσπάθησαν να αναμορφώσουν την παιδεία στην Ελλάδα, τι πρέπει να γίνει. Και είπε: "Φτιάξτε σωστά νηπιαγωγεία".

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το νηπιαγωγείο της δημοκρατίας. Ειδικά σε μικρές πόλεις , όπως η Ξάνθη, θα μπορούσε να φτάσει στα όρια της άμεσης δημοκρατίας (γι αυτό μου κάνει πάντοτε εντύπωση η πρόταση για "αποχή" από δυνάμεις που δηλώνουν ριζοσπαστικές). 

Η γειτνίαση εξουσίας και πολιτών πουθενά αλλού δεν είναι τόσο κοντά. Για το ότι δεν λειτουργεί έτσι στις μέρες μας (στην Ξάνθη ήταν ακόμη χειρότερα τα πράγματα) έφταιξαν και οι δύο πλευρές γι αυτό.Και η διοίκηση και οι πολίτες.
 Στην Ξάνθη η διοίκηση του Δήμου ήταν πάντοτε κλεισμένη στον εαυτό της, "ακουμπούσε" κατά κύριο λόγο στους 'δικούς" της ανθρώπους και αυτό δημιούργησε κλίμα απόστασης και παγωμάρας, ανάμεσα σ αυτήν και στους κατοίκους της πόλης.

 Η γειτονιά-ως θεσμός- ανύπαρκτη. Φταίει και η πολεοδομική διάταξη της πόλης, αλλά πολλές φορές τα προβλήματα βγάζουν τους ανθρώπους στον δρόμο, τα συζητούν μεταξύ τους και επιστρέφουν στους καναπέδες τους. Ο Δήμος πουθενά. Ούτε ως συμπαραστάτης, ούτε ως δημιουργός. Απών.

Στην συγκυρία που βρισκόμαστε τώρα, πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, ότι έχουν δημιουργηθεί οι πλέον κατάλληλες συνθήκες για να αλλάξει αυτό. Δεν χρειάζονται πολλά, ούτε μεγαλόστομες εξαγγελίες. Μια συνέπεια, τήρηση των νόμων, μια γρήγορη βελτίωση της εικόνας της πόλης (ως άμεσο αποτέλεσμα), που πρέπει να διατηρηθεί με νύχια και με δόντια. Οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά είναι αποθαρρυντικές, αλλά λύση υπάρχει. 


Οι δυνάμεις που καλούνται πλέον να παίξουν τον πρώτο ρόλο, με προεξάρχουσα την
, μια παράταξη με εντιμότητα, ειλικρίνεια αλλά και δυνατότητες και όρεξη, έχουν μεγάλο έργο μπροστά τους. Η πόλη μας χρειάζεται μια αναβάθμιση, σε όλους τους τομείς. Πρώτα πρώτα να μάθουμε να συζητάμε και να πείθουμε. Χωρίς πειθώ τίποτα δεν θα αλλάξει. Ο πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι ο νόμος θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο απέναντι σε όλους. Στους ρυπαίνοντες, στους αδιαφορούντες, στους ωχαδελφάκηδες, στους εκ γενετής οσφυοκάμπτες, στους τεμπέληδες, στους αλαζόνες. Οι πολίτες είναι όλοι ίδιοι. Ούτε το θρήσκευμα τους διαχωρίζει, ούτε οι πολιτικές τους πεποιθήσεις. Dura lex sed lex. Σκληρός νόμος αλλά νόμος.  Η πειθώ λοιπόν μαζί με την ισονομία θα οδηγήσει-είμαι σίγουρος-σε καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Σαράντα χρόνια όμοιας, ανεπαρκούς, αδιάφορης και εν πολλοίς, μεροληπτικής διοίκησης του Δήμου μας, είναι πάρα πολλά.
Ας αλλάξουμε σελίδα.

Σ.Σαρακενίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου